Septemberspring - Winter


De sneeuwruimer

 

P1010880 P1010879 P1010878 P1010875 P1010866 P1010864 P1010860 P1010853 P1010852 P1010850 P1010847 P1010845 P1010843 P1010842 P1010834

Eindelijk is het winter. Sneeuw dwarrelt gestaag naar beneden. Her en der verschijnen sneeuwpoppen. Eén sneeuwpop is een beetje scheef gezakt. Zijn prachtige muts diep over zijn oren getrokken. Hij oogt stoer en aandoenlijk tegelijk. Iedereen is op slag verliefd op hem. Daarom mag hij dit jaar de sneeuwruimer zijn.

 

De sneeuwpop is van vilt gemaakt. Hij krijgt zijn poederige uiterlijk door wol op het vilt te prikken.

 


Lichtje met sneeuwklokjes

 

5IMG_2962 5IMG_2960 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Sneeuwklokjes rond een lichtje.
Het is midden in de winter, de wereld is bedekt onder een betoverend laagje sneeuw. Hier en daar strekken tere sneeuwklokjes zich uit richting het winterlicht. Fier staan ze rechtop. Ondanks de kou blijven ze dapper groeien en langzaam buigen de kopjes, gekoesterd door het nog bleke zonlicht. Met hun witte klokjes en het frisse groen beloven ze dat de lente er aan komt. Sneeuwklokjes brengen hoop. Sneeuwklokjes rond een lichtje.

 

Er zijn 5 verschillende sneeuwklokjes in 5 verschillende stadia. Van sneeuwklokjes net boven de grond (= sneeuwklokje-1) tot sneeuwklokjes in volle bloei (= sneeuwklokje-5). Elk sneeuwklokje wordt 3 keer gemaakt.

 

Waarschuwing!
Gebruik uitsluitend een batterij-waxinelichtje of ledlichtjes in het Septemberspringlichtje! Bij gebruik van een echt waxinelichtje kàn het glas knappen en het vilt schroeien.

 

Ter variatie kan een 'Lichtje met bosjes sneeuwklokjes' worden gemaakt. Sneeuwklokjes worden daarbij in 3 bosjes rond het lichtje gerangschikt. Voor de bosjes worden de sneeuwklokjes-3, -4 en -5 gemaakt.

Download hiervoor HIER een AANVULLENDE werkbeschrijving.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Het is ook leuk om een bosje met sneeuwklokjes-3, -4 en -5 op een vaasje te zetten.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC


Voederhuis met roodborstjes

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC vetblokhart IMG_0195 copy IMG_7431 copy IMG_7429 copy

Met de winter in aantocht heeft de familie Roodborst een daalders plekje ontdekt. Alhoewel ze de voorkeur geven aan het zoeken van voedsel op de grond, zijn ze blij met de beschutting die het voederhuis hen geeft. In koude dagen zal in het voederhuis het broodnodige voedsel te vinden zijn.

 

Zolang de voorraad ervan strekt zitten de benodigde kralen bij het patroonblad.

 

De mus van 'Groene vingers', de pimpelmees van 'Kokosnootvetbol met pimpelmezen' èn de pinda's met de koolmees van 'Pindaslinger' combineren goed met 'Voederhuis met roodborstjes'.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 


It giet oan!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Terwijl het vriest dat het kraakt, wordt de laatste hand gelegd aan de grote finishvlag voor de 11-stedentocht. Terwijl het ene meisje het laatste pompeblêd vast zet, staat haar vriendinnetje trappelend van ongeduld al te trekken aan de vlag. Ze heeft haar schaatsen om haar nek gehangen, zodat ze zo snel mogelijk het ijs op kan. It giet oan!

Op de Friese vlag staan zeven rode pompeblêden. Pompeblêd is de Friese naam voor het blad van de gele plomp en de witte waterlelie. De pompeblêden verwijzen naar de middeleeuwse zelfstandige Friese landstreken langs de kust van Alkmaar tot aan de Wezer.
Deze landstreken sloten een verdedigingsverbond tegen de Noormannen.
Sommigen zeggen dat er meer of minder dan precies zeven landstreken waren, het getal ‘zeven’ zou zoveel betekenen als: ‘veel’. Anderen gaan wèl uit van zeven landstreken.

 

Het wateroplosbare vlies, de Friese vlag katoen en het metaaldraad (voor het maken van de naald) zit bij het patroonblad.

Let op: beperkte oplage!

 


Winterstapel

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Trots zit het meisje bovenop één van haar sneeuwpoppen. Ze glundert: wat zijn ze mooi geworden. Er ligt al een grote stapel sneeuwballen klaar voor de volgende sneeuwpop, of nòg liever: een sneeuwballen gevecht! Ze zwaait met haar ijsster en roept naar iedereen die het maar horen wil: ‘Sneeuwballen te koop! Sneeuwballen te koop’!

 

Winterstapel is een combinatie van platte en 3D figuren. De sneeuwpoppen worden wel opgevuld maar blijven plat. Het geheel is opgebouwd rond een houten standaard.
‘Winterstapel’ is (inclusief de ijsster) ± 44 cm hoog.

 


Sneeuwpoppenkrans

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Van sneeuwpoppen moet je gewoon houden!
‘Sneeuwpoppenkrans' zal het hart van alle sneeuwpoppenliefhebbers verwarmen.

 

Op dit patroonblad staat de beschrijving voor ‘Sneeuwpoppenkrans' èn 2 variaties.
Het biedt de keuze tussen:
• ‘Sneeuwpoppenkrans': De sneeuwpoppenrij heeft een ronde onderkant, zodat de sneeuwpoppen in de krans kunnen staan.
• Variatie-1: ‘Sneeuwpoppenrij': De sneeuwpoppen zijn gelijk aan de sneeuwpoppen in de krans, maar ze hebben een rechte onderkant waardoor ze goed samen op een vlakke ondergrond blijven staan. Variatie-1 wordt zonder krans gemaakt.
• Variatie-2: ‘Drie sneeuwpoppen': De sneeuwpoppen zijn van elkaar gescheiden. Ze hebben elk een rechte onderkant zodat ze goed zelfstandig op een vlakke ondergrond blijven staan. Variatie-2 wordt zonder krans gemaakt.

Kies er één òf maak ze allemaal!

 

De krans heeft doorsnee van 40 cm.
Het wateroplosbare vlies, de gestreepte (aan twee kanten te gebruiken) stof en de velours de panne, zit zolang de voorraad ervan strekt bij het patroonblad.

 

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 


Sneeuwklokjesschommel

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

In het nog zachte winterlicht heeft het sneeuwklokjeselfje haar voorjaarsgewaad aangetrokken en een vorstelijke hoed opgezet. Zachtjes schommelt ze, tussen 2 sneeuwklokjes, de lente tegemoet.

 

Sneeuwklokjesschommel is ± 19 cm hoog.

 


Sneeuwpoppen maken

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Het heeft gesneeuwd! De kabouters zijn zo snel mogelijk begonnen met het maken van sneeuwpoppen. De eerste sneeuwpop is al klaar. Eén van de kabouters geeft hem nog een bezem. De andere twee kabouters zijn druk bezig met het rollen van grote ballen voor de volgende sneeuwpop, want wat is er nu leuker dan véél sneeuwpoppen maken?

 

Sneeuwpoppen maken combineert goed met 'De stronk'!

 

 

SONY DSC SONY DSC

 


Wintermandala

 

SONY DSC SONY DSC

3 Jongens geven de 3 sneeuwpoppen nog een wortelneus en 3 meisjes slaan de sjaal om de hals van de sneeuwpoppen. En zo vormen ze samen de Wintermandala.

 

De ring heeft een doorsnede van 25 cm.

 


Kokosnootvetbol met pimpelmezen!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

De pimpelmezen zijn erg blij met het overheerlijke diner dat in de kokosnootvetbol geserveerd is. Ze hebben zich er dan ook al behoorlijk tegoed aan gedaan! De hele winter door kunnen ze hun buikjes rond eten waardoor ze goed bestand zijn tegen de vrieskou.

 

De kokosnoot is ± 15 cm hoog.

 


Pindaslinger

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Vogels hebben in de winter vaak behoefte aan wat bijvoeding. Geniet nu van de accrobatische toeren die de koolmeesjes uithalen terwijl ze zich tegoed doen aan de mooie rode appel en de doppindaslinger.

 

Het patroon is uitermate geschikt om mee te variëren!
De slinger is ongeveer 40 cm lang.

 


Wintervoorraad

 

wintervoorraad wintervoorraad zijkant wintervoorraad achterkant

Een muis sjouwt met een eikel op zijn rug richting zijn holletje om de wintervoorraad aan te vullen.

 

De muis is inclusief eikel ongeveer 12 cm hoog.