Septemberspring - Gratis patronen

 


Veel geluk

Dankjewel voor de afgelopen jaren!
Dankjewel voor alle lieve, leuke, enthousiaste reacties op de ontwerpen!
Dankjewel aan iedereen die een patroonblad heeft gekocht!
Dankjewel voor de foto van jouw Septemberspring-creatie die we mochten ontvangen!

 

Een hoefijzer, een klavertje vier èn een lieveheersbeestje. Dat is veel geluk!
We wensen je veel geluk!

 


Gehaakte lichtjes

 

Gehaakte lichtjes DSC01314 Gehaakte lichtjes DSC01307

Maak een lange zwoele zomeravond sfeervol met de gloed van kaarslicht. Geef de ‘Gehaakte lichtjes’ een plekje in je huis, tuin of geef ze cadeau.

‘Gehaakte lichtjes’, haak er één of haak ze allemaal!

 


Mistletoe-ornament

De mistletoe is herkenbaar door haar warrige takken met groene blaadjes en witte bessen. Mistletoe staat symbool voor liefde en vrede. Volgens de legende plukken mensen die elkaar onder de mistletoe zoenen één van de mooie witte bessen.

Hang het ‘Mistletoe-ornament’ in de kerstboom, versier er het huis mee, of geef het cadeau.

 

Fijne Kerstdagen

en voor het nieuwe jaar wensen we je

alles wat wenselijk is.

 

Hartelijke groet, Henri en Gera

2017


Een vilten kraanvogel

 

Een vilten kraanvogel egenboog 2 Een vilten kraanvogel regenboog P1020169 P1020168 P1020087 P1020060 P1020028 P1020014 P1010943

Een vilten kraanvogel....mooi in alle kleuren van de regenboog....
De kraanvogel wordt gezien als boodschapper van vernieuwing, wijsheid, gerechtigheid, geluk, gezondheid, vrijheid en vrede.
Volgens een legende worden wensen werkelijkheid wanneer je 1000 papieren origami kraanvogels vouwt. We hopen dat vilten kraanvogels hetzelfde doen.

 

Fijne kerstdagen
En voor het nieuwe jaar wensen we je
meer liefde,
meer gezondheid,
meer mooie dromen,
meer muziek,
meer creativiteit,
meer verwondering,
meer geluk,
meer hoop,
meer vrijheid,
meer vrede,
en open ogen om het te zien.

 

Hartelijke groet, Henri en Gera

2016


Gebreide wanten en omslagdoek voor Poppie

 

P1020765 P1020760

Poppie verheugt zich al op de winter: heerlijk sneeuw en ijs! Dan trekt ze haar handschoenen aan en slaat ze haar omslagdoek om. Lekker warm bij haar jas met puntcapuchon of bij haar mooie ajourvest. Ze kijkt er naar uit.

Maar Poppie vindt het ook fijn om de omslagdoek te dragen samen met haar prachtige ajourjurk. Gewoon omdat het mooi is. Maar ook omdat het lekker warm is. Dat is fijn voor de lange zomeravonden, wanneer ze nog even buiten mag spelen. Ze is er klaar voor!

Download HIER 'Brei-tips'. Hierin staat informatie over bv. afkanten, meerderen, e.d.

 

De wanten en de omslagdoek combineren mooi met 'Gebreide jas met puntcapuchon voor Poppie'. Maar natuurlijk ook met de andere kleding van Poppie:

 

P1020774 P1020772 P1020770 P1020768 P1020766

Septemberspringlichtje

 

Septemberspringlichtje9c Septemberspringlichtje8 Septemberspringlichtje9 Septemberspringlichtje9a Septemberspringlichtje9b Septemberspringlichtje4 Septemberspringlichtje3 Septemberspringlichtje2 Septemberspringlichtje7 Septemberspringlichtje6 Septemberspringlichtje5

Het is feest! Wij (Henri en Gera) zijn 12,5 jaar getrouwd!
Dat vieren we!
Dat vieren we met een cadeautje! Een cadeautje van ons voor jou: het 'Septemberspringlichtje'!

Rozen, hortensia en lieveheersbeestjes liepen als een rode draad door onze trouwdag. Om de liefde, het licht en het leven te vieren zitten rozen, hortensia en lieveheersbeestjes samen op het Septemberspringlichtje.

Het lichtje zou ook 'Huwelijkslichtje' of 'Jubileumlichtje' genoemd kunnen worden, maar het lichtje heeft de naam 'Septemberspringlichtje' gekregen. Na moeilijke jaren na een auto-ongeluk vonden wij elkaar. Het werd lente in september: 'Septemberspring'!

Het Septemberspringlichtje, een lichtje vol liefde.

 

Waarschuwing!
Gebruik uitsluitend een batterij-waxinelichtje of ledlichtjes in het Septembersprnglichtje!
Bij gebruik van een echt waxinelichtje kàn het glas knappen en het vilt schroeien.


Vredesduif-ornament

Kom vredesduif, sla je vleugels uit,
vlieg over de wereld en geef haar vrede.

We wensen je fijne kerstdagen,
vrede en geluk, in grote èn kleine dingen!

 

Goodgoan, Henri en Gera
December 2015


Speelgoed voor Poppie

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Waar zal Poppie vandaag het eerst mee gaan spelen?
Met de blokken? Of zal ze gaan wandelen met Eend, gaan ze samen de wijde wereld in? Of gaat ze spelen met de mooie bal in alle kleuren van de regenboog?
Ze weet het al! Eerst gaat ze knuffelen met haar lieve beer!
Lekker spelen Poppie!

 


Eén ei is geen ei...

Door een foto van een kuiken in een ei zag ik ineens weer het kartonnen 'ei met kuikentje' voor me dat ik als kind mocht maken. Dit idee voor 'Ei met kuikentje' is dus al oud. Ik vond de herinnering zo leuk dat ik het idee nieuw leven heb ingeblazen met een vilten exemplaar. Natuurlijk blijft het ook leuk om 'Eén ei is geen ei...' (met kinderen) van karton te maken! Vergroot eventueel het patroon met een kopieerapparaat. Kinderen die handig zijn met een schaar knippen alles uit. Maar prikken met een prik-pen gaat ook goed. Kleur de ogen en snavel van de kuikens met een viltstift. Versier de eieren en/of geef de kuikens wiebeloogjes. Lijm bij een kartonnen 'Eén ei is geen ei... de delen op elkaar met lijm die geschikt is voor karton.

 

Kijk eens hoe nieuwsgierig de kuikens kijken! De kuikens zitten nog in het ei, hun oogjes hebben ze nog maar net geopend. Maar nu al zijn ze benieuwd naar elkaar, naar jou en de rest van de wereld. Het zal niet lang meer duren voordat ze uit hun veilige cocon breken. De breuklijnen zijn al zichtbaar.
Maak dit stel en maak er meer want één ei is geen ei...

 


I-Love-You hart

 

IMG_0936 IMG_0935 IMG_0934

De handgebaren voor de letter I, L en Y vormen samen het handgebaar ILY.
Ily is de afkorting van I Love You.
Bestaat er iets waarmee dit handgebaar beter kan worden gecombineerd dan met een hartje?
Maak het I-Love-You hart en schenk je liefde (op Valentijnsdag en elke andere dag!).

 

 


Only-love-is-the-answer-engel

Als ik kon gaf ik een wereldkaart aan ieder kind...
en als het mogelijk was een verlichte wereldbol.
In de hoop de blik van het kind tot een maximum te verruimen,
en hierdoor interesse te wekken voor alle mensen.
Alle rassen, alle talen, alle religies.

 

Dom Helder Camara

 


Versierd lichtje

 

IMG_0403 IMG_0373 kopie IMG_5457 kopie IMG_5442 kopie

Verlicht de donkere dagen voor kerst met een 'Versierd lichtje'.
Een drie-in-één patroon: een vilten boom, een kerstbal en een slinger. Versier er een lichtje mee of maak meerdere bomen, kerstballen en een lange slinger en hang alles in de kerstboom of aan een mooie tak.
Met een klein beetje voorbereiding is 'Versierd lichtje' heel geschikt om met kinderen te maken!
Het lichtje dat op de foto te zien is, is gemaakt door een 6 jarig buurmeisje.

 


De kerst-augurk

 

IMG_0455 IMG_0417 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Een augurk?! En dan ook nog een kerst-augurk?!?
Wat moet je dáár nu mee?
Het onderstaande beantwoordt misschien die vraag....

 

Er zijn verschillende legendes over de oorsprong van de kerst-augurk.
De eerste legende vertelt over twee Spaanse jongens die, terwijl ze de wereld rondreisden, overnachten in een pension. Op kerstavond stopte de boosaardige gastheer de jongens in een vat augurken en sloot het vast af met het deksel. Op dezelfde avond kwam de Kerstman in het pension en hij bevrijdde de jongens. Uit dankbaarheid hingen ze daarna elk jaar een augurk in de kerstboom.

 

De tweede legende verhaalt over gezinnen die te weinig geld hadden om voor elk kind een kerstcadeautje te kopen. Ze versierden de kerstboom met wat fruit en groente en op kerstavond werd als laatste een augurk in de boom gehangen. De volgende ochtend mochten de kinderen de augurk zoeken. Degene die de augurk vond, kreeg een cadeautje.

 
De laatste legende verteld het verhaal van Hans Lauer. Geboren in 1842 in Beieren. Hij emigreerde naar Amerika en men kende hem daar als John Lower.
Hans werd als soldaat tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gevangen genomen. In de gevangenis werd hij ziek van de honger. Hij vroeg aan een bewarker, als laatste maaltijd, een augurk. De bewaker had medelijden met Hans en vervulde zijn wens. De augurk gaf Hans zoveel moed, kracht en hoop, dat hij ervoor vocht om te overleven. De oorlog eindigde in 1880, Hans kwam vrij en werd herenigd met zijn familie. Sindsdien hing hij, ter herinnering, elk jaar met kerst een augurk in de boom.

 

De overeenkomst tussen de legendes is dat ze ons alle drie terug voeren naar de 19e eeuw en steeds was de augurk eetbaar.
Die eerste augurk werd, in de traditie die in bepaalde delen van Duitsland naar aanleiding van de legendes ontstond, met het verstrijken van de jaren vervangen door een glazen augurk.
Sinds 1847 worden er in Lauscha, een stad in de Duitse deelstaat Thüringen die bekend staat vanwege haar glasblazers, glazen ornamenten gemaakt. Geïnspireerd door het eetbare groente en fruit waar de bomen mee werden versierd, waren de eerste kerstornamenten die in Lauscha en omstreken werden geblazen, noten en vruchten. Later ontstond de eerste glazen augurk. Vele augurken, in verschillende vormen en formaten volgden. Door de verschillende formaten kan de augurk die in de boom wordt verstopt worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen: een kleine augurk is immers minder goed te vinden.

 

De augurk wordt nog steeds op kerstavond als laatste in de kerstboom gehangen. De groene takken geven goede dekking aan de groene augurk. De volgende ochtend mag iedereen gaan zoeken. Door alleen te kijken (en van de takken af te blijven) wordt het vinden van de augurk nog iets moeilijker. Degene die de augurk het eerste ontdekt wacht een gelukkig nieuwjaar.

 

In welke legende de oorsprong van de kerst-augurk ook ligt, voor ons is het een traditie om voort te zetten. Nu ook met een vilten kerst-augurk.

 

Wij wensen je fijne kerstdagen
en voor 2015:
bezieling in overvloed,
muziek in je hart,
elke dag bijzonder,
je pad bezaaid met geluk,
een warme stek
en mensen om van te houden.

Hartelijke groet,
Henri en Gera

 

 


Vier lichtjes

 

IMG_0081 IMG_0067 IMG_0066 IMG_0064 IMG_0052 IMG_0051 1 IMG_0048 IMG_0042 IMG_0039

De dansende vlammetjes van het warme kaarslicht stralen. Licht geeft hoop en het strooit warmte en liefde over de wereld.
De 'Vier lichtjes' staan symbool voor licht, hoop, warmte en liefde.

 

Er zijn veel mogelijkheden voor het toepassen van 'Vier lichtjes'.
Ze zijn mooi als Advent-lichtjes, ze passen samen met 'Amaryllis' in een bloemstuk, ze kunnen (met een aangepast jaartal) worden gecombineerd met het (eveneens gratis Septemberspring patroon) 'Oud en nieuw', ze zijn geschikt als verjaardags- of andere feestdagen-lichtjes, enz.. Maak de lichtjes in elke gewenste kleur. De cijfer-labels zijn aan elke gelegenheid aan te passen omdat alle cijfers op het patroonblad te vinden zijn.
Maak de lichtjes voor jezelf of geef de lichtjes cadeau: geef licht, hoop, warmte en liefde. 

 

 


De leeuw op voetbalschoenen

 

IMG_8529 IMG_8528 IMG_8527 IMG_8526 IMG_8525 IMG_8524 IMG_8522 IMG_8521 IMG_8520 IMG_8518 IMG_8517 IMG_8516 IMG_8515 IMG_8514 IMG_8513 IMG_8512

Hup Holland Hup, laat de leeuw niet in zijn hempie staan.
Hup Holland Hup, trek dat beesie geen pantoffels aan.
Hup Holland Hup, laat je uit ’t veld niet slaan,
want ‘De leeuw op voetbalschoenen’, kan de hele wereld aan,
want ‘De leeuw op voetbalschoenen’, kan de hele wereld aan!

 


Olympische regenboogvlag vol hoop

Met de kleuren van de Olympische ringen gecombineerd met wit kunnen de vlaggen van alle landen worden gemaakt. Een mooi symbool voor verbondenheid.
De regenboogvlag staat symbool voor emancipatie.
Het lieveheersbeestje staat symbool voor hoop. Hoop op gelijke rechten voor iedereen. Hoop op mooie en veilige winterspelen 2014. En natuurlijk hoop op veel medailles! Ook bij de komende Olympische spelen!

 

 


Roodborstje

Dankjewel voor alle lieve reacties. Dankjewel voor het kopen van een Septemberspring patroonblad. Dankjewel voor je foto(‘s) van jouw Septemberspring-creaties. Dankjewel voor alle likes. Dankjewel voor de leuke contacten!
We zijn er blij mee!

Ons dankjewel komt in de vorm van het patroon ‘Roodborstje’ (sleutelhanger-koelkastmagneet-ornament).

 

De vlammend rode borst van het roodborstje herinnert ons aan warmte. Uitstralende warmte. Warmte om elkaar te geven.
En zoals de duif symbool staat voor vrede, staat het roodborstje symbool voor hoop, hoop op een mooie toekomst.

We wensen je warme, witte kerstdagen en een mooi 2014.

 


De boom

De boom kan natuurlijk ook met iets anders versierd worden maar de boom is ontworpen voor de ‘Adventskalender’:

 

 

Adventskalender 1 IMG_7086 SONY DSC

 


Het kroon-lichtje

Het kroon-lichtje is ontworpen ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april 2013.

 

 


Geluks sleutelhanger/tashanger

 

achterkant IMG_4375 kopie

Het klavertje vier èn het lieveheersbeestje stan beide symbool voor geluk. De Geluks-sleutelhanger/tashanger zou daarom ook wel de 'Septemberspring-wenst-je-dubbel-geluk-sleutelhanger/tashanger' kunnen heten (maar dat is zo'n lange naam :-))

 

 


Kerstman-ornament en Rudolf-ornament

Dankjewel voor het kopen van een Septemberspring-patroonblad het afgelopen jaar. 
Dankjewel voor het mailen van je foto's voor de Septemberspring Gallerie. 
Dankjewel voor je reactie in welke vorm dan ook. 
We zijn er blij mee!

 

Aan het eind van het Septemberspring-jubileum-jaar een DANKJEWEL in de vorm van deze twee ornamenten!

We wensen je een fijne kerst en alles wat wenselijk is voor 2012!

 


Americo-broche

2011, Americo gaat met pensioen! (tenminste volgens het Sinterklaasjournaal in 2011, achteraf bleek dit niet waar te zijn)

 

Als dank voor zijn jarenlange trouwe dienst is hij in brochevorm vereeuwigd (want dat trouwe beesie is dat heus wel waard!).
Het kostte Sinterklaas heel wat overredingskracht om zijn geliefde schimmel zover te krijgen dat hij ervoor wilde poseren. Americo stemde toe bij het vooruitzicht van een lekkere wortel. Nu is hij blij met zijn eigen Americo-broche (mèt wortel!).

 

 


Jubileumballon

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Het is feest! Een jubileumfeest! Septemberspring bestaat 5 jaar!
En wie jubileert, tracteert!
Daarom is speciaal voor dit feest Jubileumballon ontworpen! Een gratis te downloaden patroonblad!

 

We blazen ballonnen op en sturen ze de wijde wereld in als cadeautje voor jou!
Een lieveheersbeestje heeft het ballontouw gegrepen en vliegt een stukje mee.
De ballon is ± 12 cm hoog en het lieveheersbeestje is ± 7 cm lang.
Veel plezer met 'Jubileumballon'!

 

Iedereen die de afgelopen 5 jaar patroonbladen heeft gekocht, foto's heeft gemaild voor de Septemberspring Gallerie of een reactie heeft achtergelaten in het gastenboek, op de 'Gallerie', op 'Droaties en proaties' of in welke vorm dan ook: DANKJEWEL!

 


Een melkbus en een Nijjoarsrollechie (aanvulling op de Oud & nieuw-slinger)

In het oosten van het land vieren tradities rond oud & nieuw nog hoogtij. Het eten van 'nijjoarsrollechies' en het ‘carbid schieten' zijn onderdeel van de tradities.
Voor ons maken daarom een nijjoarsrollechie en een melkbus aan de ‘oud & nieuw- slinger', de slinger pas echt compleet.

 

 


Mijter

 

SONY DSC

Namens Sint mag Septemberspring je een cadeau geven: een patroon voor een Mijter. Eem Mijter waar bv. wat pepernoten in kunnen worden gestopt of een klein cadeautje. Of zet er een batterij-waxinelichtje in. 

 

 


Aardbeispeldenkussen

 

SONY DSC

Een zomers cadeautje: Het Aardbeispeldenkussen.
In de aardbei zit een houten golftee waardoor het speldenkussen op een klosje garen kan worden gezet.

 

 


Hartenslinger

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Met liefde gemaakt: de Hartenslinger!

 


Oud en nieuw

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Het patroonblad ´Oud en Nieuw´ is een dankjewel, want ik ben blij met iedereen die patroonbladen heeft gekocht, een compliment of reactie heeft gegeven en foto's heeft gemaild die ik mocht ophangen in de Septemberspring Gallerie.

 

 


Septemberspring-letters

De vilten letters die worden gebruikt bij Septemberspring patronen kunnen natuurlijk ook voor andere ideeën gebruikt worden.