Septemberspring - Herfst


Herfstlichtje

 

P1120758 P1120756 P1120748 P1120747 P1120746 P1120736 P1120731 P1120726

We nemen langzaamaan afscheid va de zomer. De sierlijke rode zonnehoed draagt de warmte van de zon mee de herfst in. Zo doet de herfst stapsgewijs zijn intrede. Op het Herfstlichtje komt de rode zonnehoed volledig tot zijn recht. Terwijl de dagen kouder en korter worden geeft het Herfstlichtje warmte en licht. 

 

'Herfstlichtje' combineert goed met 'Herfstboeket'!


Herfsttijloos

 

P1090034 P1090033 P1090032 P1080972 P1080971 P1080970 P1080969 P1080968 P1080966 P1080964 P1080963 P1080961 P1080959 P1080922

Terwijl in de herfst de bladeren aan de bomen van kleur veranderen en de meeste bloemen langzaam afscheid nemen van de zomer, komt de herfsttijloos tot bloei. Vanuit de bol verschijnen meerdere bloemen. Pas in het voorjaar krijgt de herfsttijloos bladeren. Tijdens de bloei heeft de bol geen water nodig waardoor hij ook droog in de vensterbank tot zijn recht komt. De herfsttijloos lijkt op de krokus waardoor het lente lijkt te worden zodra de herfsttijloos zijn bloemen laat zien. Zo krijgt de herfst een voorjaarstintje.

 

Zolang de voorraad ervan strekt zitten de meeldraden en de Aslan bij het patroonblad.


Hortensia

 

P1090338 P1090337 P1090333 P1090331 P1090327 P1090319

In de zomer pronkte de Hortensia met haar kleurigste kleed. Toen de herfst naderde vervaagden langzaam de kleuren. Zodat de Hortensia nu een prachtig schouwspel in poedertinten oplevert.

 

Zolang de voorraad ervan strekt zitten de bleekroze rocailles bij het patroonblad.

 

 

'Hortensia' combineert goed met 'Herfstboeket':

 

Herfstlichtje met herfstboeket P1090300 P1090290 P1090288 P1090287 P1090283 P1090281 P1090278 P1090277

Herfstboeket

 

P1090317 P1090309 P1090306 P1090305 P1090302 P1090291 P1090272 P1090268

Prachtige takken vol met zonnig oranje lampionnetjes gecombineerd met sierlijke rode zonnehoed en de dicht vertakte herfsthooi tonen de herfst op haar mooist. Met dit zelf geplukte Herfstboeket krijg je het gevoel dat je de herfst in al haar glorie hebt kunnen vangen. Haal de schoonheid van de herfst in huis!

 

Zolang de voorraad ervan strekt zitten de ronde gele en de ovale rode kralen bij het patroonblad.

 

 

'Herfstboeket' combineert goed met 'Hortensia' en met 'Herfstlichtje':

 

Herfstlichtje met herfstboeket P1090300 P1090290 P1090288 P1090287 P1090283 P1090281 P1090278 P1090277

De kabouters beklimmen de pompoen

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

De kabouters houden van een wedstrijdje. Maar bij het beklimmen van de pompoen is het fijner om elkaar te helpen en samen te werken. Dan staan ze zomaar bovenop de mooie pompoen. Daar plaatsen ze natuurlijk een vlag want ze zijn maar wat trots dat het ze samen gelukt is om naar boven te klimmen.

 

'De kabouters beklimmen de pompoen' combineert goed met 'Pattison-pompoen met kabouterwipwap' en met 'Fleskalebas met kabouterschommel':

 

SONY DSC

Fleskalebas met kabouterschommel

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Het is herfst. Al wekenlang hield de familie Kabouter de fleskalebas in de gaten. En nu is de kalebas rijp. Rijp om mee te spelen. De oude autoband lag al klaar. Samen hingen ze hem met een sterk touw aan de kalebas-hals. En nu mag iedereen komen schommelen. Heen en weer, heen en weer. Gillend van plezier, heen en weer.

 

'Fleskalebas met kabouterschommel' combineert goed met 'De kabouters beklimmen de pompoen' en met 'Pattison-pompoen met kabouterwipwap':

 

SONY DSC

Pattison-pompoen met kabouterwipwap

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Wat een plezier!
Papa kabouter heeft een wipwap gemaakt op de pattison-pompoen. Wat een ontzettend goed idee! De kabouter kinderen vinden het geweldig. Elke ochtend vliegen ze hun bed uit zodat ze snel weer samen kunnen gaan wipwappen. Elke ochtend vliegen ze hun bed uit zodat ze snel weer samen kunnen gaan wipwappen. Op en neer! Steeds weer, op en neer!

 

'Pattison-pompoen met kabouterwipwap' combineert goed met 'Fleskalebas met kabouterschommel' en met 'De kabouters beklimmen de pompoen':

 

SONY DSC

Kraai met maiskolf

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Nieuwsgierig proeft de kraai of de maiskolf al rijp is. Hij hoopt dat het net zo lekker zal zijn als de oogst van vorig jaar. De mais moet nog afrijpen, maar het belooft een smakelijke herfst te worden!

 

De maiskolf is ± 18 cm lang.

 


Kampvuurverhalen voor kabouters en uil

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Alle kabouters zijn lekker dicht bij het knisperende kampvuur gekropen waar moeder voorleest. Nog één verhaaltje voor het slapen gaan. Zoals elke avond is ook de wijze uil aangeschoven en hij luistert aandachtig mee. Zorgzaam heeft hij een vleugel om een kind geslagen. Een lieveheersbeestje is op de hand van het oudste meisje neergestreken. Om het feest compleet te maken mogen twee kinderen voor iedereen nog een marshmallow roosteren. De jongste telg leunt veilig tegen vader aan en valt al bijna in slaap.

 

De uil is ± 12 cm hoog.

Zolang de voorraad ervan strekt zit de effen en de gebloemde stof bij het patroonblad.

 


Spinnenpaar

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Het spinnenpaar verheugt zich al op hun lievelingsseizoen: de herfst met al haar kleurenpracht, de geuren en bovendien de nevel die het web voorziet van glinsterende diamantjes. Omdat het al bijna zover is vieren ze een feestje. Mevrouw Spin heeft haar parasol ter hand genomen en haar meest chique kanten rok aangetrokken (omdat hun web ook wel van kant lijkt, is dit haar favoriete rok). Mijnheer Spin is diep onder de indruk, neemt zijn hoed voor haar af en vraagt haar ten dans.

 

Mijnheer en mevrouw Spin hangen aan een rvs trekveer. De spinnen zijn (exclusief de poten) ± 12 cm lang.

Zolang de voorraad ervan strekt zit het kant voor de rok van mevrouw Spin bij het patroonblad.

De gebruikte rvs trekveer is 7,5 cm lang, heeft een doorsnee van 8mm, en de draaddikte is 0,3 mm.

'Spinnenpaar' is ontworpen voor deze trekveer (de trekveer is te koop bij verschillende verkoopadressen).

Bij het gebruik van een andere veer zal het ‘veer-effect' anders zijn!

 


Vliegende zwammen

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

De kaboutertweeling is altijd in voor een leuke grap. Ze hebben de mooiste vliegenzwammen geplukt en hier vliegende zwammen van gemaakt. De dapperste van het tweetal klimt in de steel alsof het een boom is. De jongste kabouter heeft van de paddenstoel een bootje gemaakt. Hier kan hij heerlijk in schommelen. De hoed is ook een fijne plek om je stiekem in te verstoppen!

 

De vliegende zwammen hangen aan een rvs trekveer. De paddenstoelen zijn ± 16 cm hoog.

De gebruikte rvs trekveer is 7,5 cm lang, heeft een doorsnee van 8mm, en de draaddikte is 0,3 mm.

‘Vliegende zwammen' is ontworpen voor deze trekveer (de trekveer is te koop bij verschillende verkoopadressen). Bij het gebruik van een andere veer zal het ‘veer-effect' anders zijn!

 

Tip: de paddenstoelen van Vliegende zwammen kunnen ook zelfstandig staan! De aanpassing hiervoor staat ook op het patroonblad.

 

 


Rozenbottelhart

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Nu de rozen bijna uitgebloeid zijn komen de rozenbottelelfjes tevoorschijn! Ze kleuren de rozenbottels van geelgroen naar schilderachtig oranjerood. Na het werk verschuilt het elfje zich tussen de bottels en geniet ervan.

 

Het hart is (zonder de rozenbottels) 14,5 cm hoog en 16 cm breed.

 

Tip: De rozenbottels kunnen natuurlijk ook (met of zonder rozenbottelelf) aan een metalen ring worden gezet.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 


Kabouterdutje

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Wat is het toch heerlijk om even een klein dutje te doen! Kabouters doen dit het liefst liggend tegen de steel van het prachtige eekhoorntjesbrood. Nu de rozen bijna uitgebloeid zijn komen de rozenbottelelfjes tevoorschijn!

 

Het eekhoorntjesbrood is ± 18 cm hoog en heeft een doorsnee van 16 cm.

 


Onder een grote paddenstoel

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Om een glimp op te vangen van kabouterliefde moet je als volwassene wel wat moeite doen. Kabouters houden van kinderen en kinderen houden van kabouters. Maar kabouters laten zich daarentegen niet meer zo vaak zien aan volwassenen. Zodra kabouters een volwassene waarnemen verschuilen ze zich onder grote paddenstoelen. Kijk daarom ook wanneer je volwassen bent nog regelmatig onder paddenstoelen want misschien heb je geluk!

 

De grootste paddenstoel is ongeveer 22 cm hoog.

 


Heksenmandala

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Vrolijke, stoere heksen kunnen niet zonder hun bezem, zwarte kate, pompoen en vleermuizen.
Daarom vormen ze samen de Heksenmandala!

 

Het patroonblad is inclusief handgeverfde paarse katoen voor de rok van de heksen. Doordat de katoen handgeverfd is, is elk lapje uniek.

De ring heeft een doorsnee van 30 cm.

 


Kabouterbad

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

De regen druppelt gestaag als een milde herfstdouche van het kastanjeblad in een lege kastanjebolster. Er staat al een klein laagje water in de bolster. Net genoeg voor moeder kabouter om haar kinderen in bad te doen. De kabouterpeuter geniet nog even van het water, terwijl de kaboutermoeder alvast de kabouterkleuter die op een kastanje zit, afdroogt.

 

Het patroonblad is (zolang de voorraad strekt) inclusief badstof handdoek

 

Erratum:
Helaas ontbreekt in de werkbeschrijving van het Kabouterbad de volgende beschrijving van de kastanje. Mijn excuses.

De kastanje: Leg van een kastanjedeel A op A. Sluit AB. Herhaal dit met een tweede kastanjedeel. Leg de beide delen op elkaar, met de naadtoeslagen aan de buitenkant en A van de beide delen op elkaar. Naai de delen rondom op 1 mm van de kant met een kleine stiksteek aan elkaar. Laat een klein stukje open. Keer de kastanje. Vul hem met vulwol. Sluit de vulopening met een Ik-en-jij-steek. Festonneer het kastanjeoog op de kastanje. Maak nog een kastanje.

 


Pompoenkoets

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Wanneer het herfst is tover de familie Muis een pompoen om tot een koninklijke koets. De oudsten en de jongsten mogen er een plaatje in (en op) nemen. En de 3 sterkste muizen slepen de koets voort aan een pompoenstengel.

 

 


De stronk

 

de stronk zonder hekje de stronk wortel 4 de stronk naar rechts de stronk gat 2 de stronk de elfenbankjes de stronk (wegwijzer voor de stronk)

De stronk is een prachige basis voor de seizoentafel. In elk seizoen kunnen dieren, elfjes, feeën en kabouters er een plek vinden om te spelen of te schuilen. Soms klimmen ze via de elfenbankjes naar boven of kruipen ze in één van de twee gaten van de stronk.

 

De stronk heeft een doorsnede van 19 cm (exclusief wortels) en is 18 cm hoog.

 


Zoeken naar een slaapplaats

 

zoeken naar een slaapplaats zoeken naar een slaapplaats opgerolde egel zoeken naar een slaapplaats bij de stronk 4 zoeken naar een slaapplaats de bladwagen zoeken naar een slaapplaats 2 egels

De najaarswind waait door de bomen en neemt de verkleurende bladeren mee. De elfjes van de herfst werken samen met de wind en gooien alle bladeren op een hoop. De egels gaan alweer bijna in winterslaap. Ze scharrelen wat tussen de gevallen bladeren op zoek naar een geschikte plaats waar ze vanaf het einde van de herfst tot in het vroege voorjaar veilig kunnen slapen. Onder struiken en in de beschutting van een stronk, zoeken ze een plek in de op een hoop gewaaide bladeren. Eén egel heeft zich al even lekker opgerold.

 

De elfjes zijn ongeveer 9 cm hoog.

'Zoeken naar een slaapplaats' combineert goed met 'De stronk':

 

zoeken naar een slaapplaats bij de stronk 4 zoeken naar een slaapplaats bij de stronk 3 zoeken naar een slaapplaats bij de stronk 2 zoeken naar een slaapplaats bij de stronk 1

 


Dansen op het mos

 

dansen op het mos dansen op het mos kant 2 dansen op het mos detail kopie

De kabouters hebben hun kleren in herfsttinten aangetrokken zodat ze minder opvallen wanneer ze tussen de herfstbladeren, onder de paddestoelen dansen op het mos..

 

De ring heeft een doorsnede van 25 cm.

 


Heksensoep

 

heksensoep heks 2 heksensoep heks 1 zijkant heksensoep heks 1 voorkant heksensoep 2 heksensoep 1

Twee heksen brouwen met elkaar een heel vreemd soepje klaar. De zwarte kat kijkt nieuwsgierig toe, maar moet niets hebben van dat hete vuur. Soms zoekt hij daarom zijn toevlucht op de rug van een heks.

 

De hoogte van de driepoot is ongeveer 22 cm.

 


Familieportret

 

familieportret familieportret 2 de fotograaf familieportret 1 de femilie

Na de geboorte van hun jongste kind vonden vader en moeder kabouter het tijd worden voor een familieportret. Op een mooie herfstdag gingen ze met een fotograaf op stap. Eén van de kinderen was hierbij zo ondeugend dat hij de muts van zijn vaders hoofd trok waardoor diens kalende hoofd te zien is..

 

Vader kabouter is ongeveer 14 cm hoog.

 


In een rijtuigie

 

in een rijtuigie in een rijtuigie 3 achter in een rijtuigie 2 schuin achter in een rijtuigie 1 schuin voor

Van een pompoen heeft de familie Kabouter een rijtuigie gemaakt voor een herfstrit door het bos. Ze hebben hun vriend Eekhoorn gevraagd om met hen mee te gaan.
De eekhoorn is inclusief oren 13 cm hoog.

 


De vlucht ganzen

 

de vlucht de vlucht 4 de vlucht 5 de vlucht 3 de vlucht 2 de vlucht 1 boven aanzicht

Aan het eind van de herfst begint weer de grote vogeltrek. De kans is het grootst dat je een vlucht ganzen voorbij ziet komen zonder Maarten en Niels, maar kijk voor de zekerheid altijd even.

 

‘De vlucht ganzen’ is een mobile van in totaal 7 ganzen: 6 wilde en Maarten de tamme woerd met Niels op zijn rug. Ze vliegen in V-vorm. De lengte van de mobile is ongeveer 50 cm.